CORONA RICHTLIJNEN KERKEN - UPDATE 15 oktober 2020

Kerkorganisaties en minister Grapperhaus hebben in oktober nieuwe corona-afspraken gemaakt die aansluiten bij de regels die voor de rest van de samenleving gelden: maximaal dertig bezoekers in de kerkdienst en niet zingen. Naar aanleiding van de nieuwe afspraken adviseren Unie en ABC de aangesloten gemeenten om met maximaal dertig personen (exclusief medewerkers) bij elkaar te komen en niet te zingen in de diensten.

Het praktisch toepassen van de regels is soms best ingewikkeld, maar de RIVM heeft op haar website een ‘generiek kader’ beschreven waarbinnen de overheidsregels moeten worden ingevuld. Klik hier om deze pagina te bekijken. Op basis daarvan geven wij hieronder een aantal handvatten voor gemeenten:

  • Het maximum aantal bezoekers van de dienst is 30 personen, exclusief medewerkers, maar inclusief eventuele kinderen in de kerkzaal.
  • Voor elke andere ruimte in het gebouw geldt opnieuw een maximum van 30 personen, dus ook voor kinder- en jeugdgroepen, waarbij kinderen tot 12 geen afstand hoeven houden, ook niet van de leiding, en jongeren tot 17 jaar geen afstand tot elkaar, maar wel tot de leiding.
  • Als meerdere ruimtes tegelijk worden gebruikt moet het voor het totaal aantal mensen in het gebouw mogelijk blijven om ook in de looproutes, gangen en toiletten anderhalve meter afstand te houden.
  • Ook moet in elke ruimte volgens de richtlijnen worden geventileerd en gelucht.
  • Het houden van Bijbelstudies, jeugdbijeenkomsten en kringavonden valt ook onder het belijden van het geloof, dus hiervoor gelden dezelfde regels als voor een religieuze bijeenkomst op zondag. Het heeft de voorkeur deze activiteiten in het kerkgebouw te houden, waar voldoende ruimte is om anderhalve meter afstand te houden en waar het evident is dat het om een religieuze activiteit gaat.
  • Voor alle bijeenkomsten blijft verder de regel van kracht dat volwassenen die niet tot een huishouden behoren anderhalve meter afstand van elkaar dienen te houden. 
  • Alle basisregels met betrekking tot hygiëne en 'wat te doen bij gezondheidsklachten' blijven uiteraard voor iedereen gelden.
  • Op 1 oktober hebben secretarissen van Unie- en ABC-gemeenten een voorbeeldprotocol ontvangen over 'wat te doen bij besmettingen in de gemeente'. 

Ondanks de afspraken die het CIO met de minister heeft gemaakt, blijft gelden dat kerken vrijwillig aan de maatregelen meewerken. Unie en ABC adviseren, zoals gezegd, om de richtlijnen over te nemen, maar tegelijk is de situatie qua locatie, omvang van de gemeente en dergelijke voor elke gemeente verschillend. Wij raden aan om bij twijfel zoveel mogelijk in de geest van de overheidsregels te handelen. 

Bron: https://baptisten.nl/15-nieuws