Is het Corona-vaccin het teken van het beest?

We weten dat onze predikant Roelof Ham zijn “beperkingen” heeft omgezet in kansen. In de periode van zijn ziek zijn werd zijn schrijvers talent zichtbaar. Dit heeft inmiddels geresulteerd in het schrijven van zijn eerste boek, een spannende thriller van 464 pagina’s onder de titel “Iedermans Ondergang”. Het is een thriller over de betekenis van ergens in geloven.

Naast het schrijven van een boek (en wellicht straks meerdere boeken) wordt onze broeder ook gewaardeerd om het schrijven van artikelen over diverse (in de regel) geestelijke onderwerpen. Zo ook een recentelijk artikel rondom het thema Corona / Covid-19. 

Omdat er nogal wat meningen rondgaan willen we zeker het laatste artikel omtrent dit thema u niet onthouden.

Is het Corona-vaccin het teken van het beest?

De afgelopen maanden zijn een emotionele achtbaan geweest voor ons als moderne mensen. Het Corona-virus deed zijn intrede en had zijn uitwerking op bijna elk aspect van ons leven. Zo werden onze sociale contacten erdoor beperkt, hadden onze economieën eronder te lijden en kwam het publieke leven meerdere malen voor lange tijd vrijwel geheel tot stilstand. Een ander gevolg van het virus is een groeiende verdeeldheid onder mensen, omdat mensen elkaar, de farmaceutische industrie, hun overheden en de wereld om hen heen niet vertrouwen. En dus vliegen allerlei meer of minder zinnige suggesties, theorieën en ideeën over tafel waarbij de een dit vindt en de ander dat. Meer en meer verkettert men elkaar, want de visie en opvattingen van de ander is niet die van jou.

Een van die vele opvattingen is dat het Corona-vaccin dat wordt uitgerold een duivelse aangelegenheid is. Volgens sommigen gaat het zelfs zover dat het vaccin van alles in ons lijf doet omdat het ons DNA verandert, omdat het nano-machinerie inbrengt die ons zal gaan beïnvloeden en ga zo maar door. Het vaccin zou zelfs het ‘teken van het beest’ zijn, zoals we daarover lezen in de Bijbel. Als voorganger ben ik met deze opvatting geconfronteerd geweest de afgelopen tijd.

In dit artikel wil ik met de Bijbel in de hand naar deze bewering kijken. Zoals vaste volgers en lezers van mij inmiddels zullen weten, geloof ik in de kracht en autoriteit van Gods Woord en hang ik mijn visies en (geloofs)opvattingen op aan dat Woord. Het is voor mij het ankerpunt bij alles wat ik vind. Daar wil ik ook bij blijven als het gaat om de vraag naar het vaccin en het teken van het beest.

Wat zegt de Bijbel over het teken van het beest? Bij de beantwoording van die vraag kun je niet om Openbaring 13 heen. Daar wordt expliciet over dit teken gesproken. In Openbaring 13 wordt daarover dit gezegd in vers 16 & 17: ‘Verder liet het (het tweede beest) bij alle mensen, jong en oud, rijk en arm, slaaf en vrije, een merkteken zetten op hun rechterhand of op hun voorhoofd. Alleen mensen met dat teken – dat wil zeggen de naam van het beest of het getal van die naam – konden iets kopen of verkopen.’

Het argument van hen die in het Corona-vaccin het teken van het beest zien is dan dat het er sterk op lijkt dat je alleen met het vaccin straks naar bepaalde plaatsen en evenementen kan gaan. Ja, dat je er zelfs om ontslagen kunt worden als je het vaccin niet neemt. En wellicht, zo gaat dan de redenering, word je straks ook niet meer toegelaten in bepaalde winkels om iets te kopen of verkopen als je niet ingeënt bent of mag je niet meer met het openbaar vervoer reizen of reizen met een vliegtuig. Dat is toch het teken van het beest.

Wil deze redenering opgaan, dan moet je wel de rest van dit hoofdstuk in Openbaring aan de kant schuiven, want de woorden van vers 16 & 17 van Openbaring 13 staan niet op zichzelf. Zij worden vermeld in een bredere context die je niet buiten beschouwing kunt laten en als je de rest van dit hoofdstuk erbij leest, wordt al snel duidelijk dat het teken van het beest niet het Corona-vaccin kan zijn.

Alleen al in de verzen 16 en 17 zelf zie je dit. Er wordt daar immers gesproken over een teken op het voorhoofd of de rechterhand. Het vaccin hoeft daar echter niet toegediend te worden. Je krijgt het in je bovenarm en dat hoeft daarbij niet eens je rechterbovenarm te zijn. Daarnaast kunnen we nadrukkelijk lezen dat het teken ‘de naam van het beest’ is of ‘het nummer van het beest.’ Ik zie niet in hoe dat met de huidige vaccins vorm of gestalte moet krijgen. Daarbij wijzen de woorden van Openbaring 13 mij erop dat het teken van het beest iets overduidelijk duivels en anti-goddelijks zal zijn, dat heel verleidelijk is, maar tegelijkertijd een heldere keuze tegen de God van de Bijbel. Het nemen van een vaccin valt daar voor mij niet onder.

Maar ook in het bredere licht van dit hoofdstuk uit Openbaring wordt duidelijk dat het Corona-vaccin niet het teken van het beest kan zijn. Immers voordat het teken van het beest wordt ingevoerd, gebeuren er nogal wat zaken daaraan voorafgaand. Zo lezen we hier dat het beest een leider zal zijn die de wereld onder zich verenigt met de hulp van een tweede beest. Als ik om mij heen kijk zie ik die ene absolute wereldleider (nog) niet. Ik weet dat er mensen zijn die beweren dat dit is, omdat de ware wereldleider achter de schermen functioneert en de wereldleiders die we verkiezen en op tv zien, slechts een façade zijn.  Maar zelfs als dit waar is, dan nog is dat in tegenspraak met wat Openbaring 13 ons leert. Er staat namelijk dat het beest letterlijk aanbeden wordt door de massa’s. Dat aanbidden heeft een religieuze betekenis. Dat is op dit moment absoluut niet het geval. Nergens. Niet bij een zichtbare leider en al helemaal niet bij een eventuele onzichtbare leider achter de schermen.

Verder wordt er gesproken over een periode van 42 maanden dat het beest de macht had om God te lasteren in vers 5 van Openbaring 13. Daarna pas gebeuren de dingen die hier worden beschreven. 42 maanden is 3,5 jaar volgens de Joodse telling. Het wijst op een tijd halverwege de laatste 7 jaar voor de komst van Christus. Als je de rest van Openbaring en het Nieuwe Testament leest over deze periode, dan worden daar dingen beschreven over de eerste helft van die zeven jaar, die nu in geen velden of wegen nog werkelijkheid zijn geworden. Het gaat dan over wereldwijde aardbevingen, hongersnoden en oorlogen zo erg dat een significant deel van de wereldbevolking sterft. Dat is simpelweg nog niet gebeurd.

Dan is er in Openbaring 13 ook sprake van een tweede beest dat tekenen en wonderen doet. Wie of wat dit is, is niet bekend, maar dat het er nu nog niet is, lijkt me helder. Er wordt in vers 13 bijvoorbeeld letterlijk geschreven dat dit beest vuur uit de hemel zal laten dalen. Daarbij laat het een beeld maken voor het eerste beest en dat beeld, zo lezen we in vers 15, kreeg het leven en kon spreken. Dan pas wordt er gesproken over het teken. Aangezien er geen levende en sprekende beelden zijn, noch wonderen van vuur uit de hemel, lijkt me dit iets dat op zijn minst nog een tijd in de toekomst ligt.

Kortom, alles in ogenschouw nemend, kun je niet zeggen dat het Corona-vaccin het teken van het beest is. Dat past simpelweg niet in de tijdlijn van Openbaring 13 of het Nieuwe Testament. Het nemen van het vaccin zal dan ook niet de consequenties hebben die in Openbaring 13 worden weergegeven.

Maar is dat alles wat je hierover kunt zeggen? Nee, je zou het vaccin wel kunnen zien als een soort van voorafspiegeling van wat er gaat komen. Immers het wel of niet nemen van het vaccin gaat naar alle waarschijnlijkheid consequenties krijgen, zoals ik eerder beschreef. Er zijn nu al vliegmaatschappijen die hebben aangegeven dat je niet meer kunt vliegen met hen als je niet bent ingeënt en wie weet wat er nog gaat volgen? Het moet ons tot nadenken stemmen over hoe ver we al zijn op weg naar het einde en Jezus’ terugkomst.

Dat gezegd hebbende, blijft echter staan dat een gelijkschakeling tussen het teken en het aankomende vaccin een brug te ver is. Deze stap moet niet gezet worden. Het getuigt niet van Bijbels inzicht en doet Gods Woord geweld aan.

En mocht u na het lezen van dit artikel denken ‘daar wil ik meer van weten’, dan verwijzen wij u naar de eigen website van onze predikant 

https://www.roelofham.nl/artikelen.html